top of page
Viimeisimmät

Kuinka valitaan valokuvaaja?

Kun halutaan lapsi- tai perhekuvia, on valittava valokuvaaja. Mutta kuinka se valitaan? Mitä asioita tulee ottaa huomioon ja millä seikoilla on merkitystä?

Netti on pullollaan valokuvaajia. Enää ei eletä aikaa, että kylällä on yksi valokuvaamo. Jos ei omalla kylällä ole, niin ainakin naapurikylässä on. Tänä päivänä on varaa valita. Facebookissa usein vastaan tulee kyselyitä #parasvalokuvaaja #1vuotiskuvat ja paikallisissa puskaradioissa käy vilkas keskustelu suosituksista hyvistä valokuvaajista. Osa suosittelijoista suosittelee omaa kaveria tai sukulaista valokuvaajaksi, osan suositukset perustuvat omiin kokemuksiin, toinen vinkkaa lähellä sijaitsevaa kuvaajaa.

Lapsi ikkunalaudalla
Mustavalkoinen lapsikuva

Kun tarjontaa on niin paljon, mistä tietää, että valokuvaaja on juuri itselle hyvä? Kuinka valitaan hyvä valokuvaaja? Etsitäänkö kuvaaja mahdollisimman läheltä vai ollaanko valmiita matkaamaan valokuvaajan luo? Halutaanko valokuvat studiossa vai miljöössä? Minkä tyylisiä kuvia halutaan?

Omasta mielestäni kaikkein tärkein seikka kuvaajan valinnassa on valokuvaajan kuvaustyyli. On tärkeää minkälaisia kuvia valokuvaaja ottaa ja mikä henki valokuvaajan kuvissa on. Halutaanko enemmän dokumentaarista kuvaa vai perinteistä studiokuvaa? Mitä genreä hän kuvaa? On valokuvaajia, jotka kuvaavat laajemmalla skaalalla ja sitten on kuvaajia, jotka ovat rajatummin erikoistuneet. Lapsia kuvatessa minusta tämä asia on hyvä tiedostaa.

Kaikilla valokuvaajilla ei ole studiota käytössä ja osa kuvaajista kuvaa ainoastaan studiossa.

On tärkeää kuinka hän rajaa ja sommittelee kuvia, miten hän kuvaa, kuinka hän käsittelee kuvat ja minkälainen portfolio kuvaajalla on. On erittäin tärkeää perehtyä valokuvaajan aiemmin ottamiin valokuviin. Mitä useampien valokuvaajien gallerioita katsot, sitä tarkemmin ja laajemmin sinulle muodostuu kuva valokuvaajan kuvaustyylistä tai omista toiveistasi.

1- vuotias valokuvassa
Lapsikuva
Poika ikkunalaudalla

Minusta kuvaajaa ei kannata valita hinnan perusteella. Jos haluat ostaa kuvauspalvelun, mikään ei ole tärkeämpää kuin lopputulos, mahdollisesti valokuvat seinälläsi, kuvat joihin palaat vuosien ja vuosien jälkeen. Sijainti on mielestäni sivuseikka valokuvaaja valitessasi. Vaikka tuttava tai tuttavan tuttava olisi valokuvaaja, sitä tärkeämpi seikka on (edelleen) valokuvaajan kuvaustyyli ei se kuinka lähipiiristä kuvaaja löytyisi. Jos olet matti myöhäsenä liikenteessä, eikä lempparikuvaajalla ole vapaita aikoja, älä epätoivoisesti ota ensimmäistä kenellä on silloin vapaata.

1-vuotiskuva

Minusta on ihanaa jos asiakkaani löytävät minut suositusten kautta. Kenties parasta on saada kuvata asiakkaita aina uudemman kerran. Olen otettu, että Kellokosken studiolle ajetaan pidemmänkin matkan päästä Haluan, että minut pyydetään valokuvaajaksi, jos kuvaustyylini puhuttelee.

Viikonloppuna luonani kävi ihana nuori perhe. Perheen äiti kertoi, että he halusivat minut kuvaajaksi rentojen ja raikkaiden kuvieni takia. Hän kertoi jännittävänsä kuvausta ennakkoon paljon ja kuvauksen loppuessa hän totesi: "Sinä todella saat rennon ilmapiirin aikaan. Studiosi ei ole perusstudio, jossa valot välkkyvät vaan luo ympäristönä jo rentoutta." Iloinen ja kiitollinen palautteesta <3

Comments


Seuraa minua
Tunnisteita ei vielä ole.
Avainsanat
Arkisto
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
bottom of page